FUNCTIEDIFFERENTIATIE
ONTDEK ONZE AANPAK
Vooral in de zorg wordt functiedifferentiatie op grote schaal toegepast. Maar ook in andere sectoren ontstaan er nieuwe mogelijkheden door verantwoordelijkheden en taken opnieuw te verdelen. Want dat is wat functiedifferentiatie betekent: binnen een functie worden taken uitgesplitst waardoor nieuwe functies ontstaan. Ook Unique ging ermee aan de slag met haar eigen personeel. Miriam Gudde, People & Culture manager neemt ons mee in deze transitie.
Wat was de aanleiding om functiedifferentiatie toe te passen? We merkten dat de allround functie ‘intercedent’ veel van onze medewerkers vroeg. Zij moesten intensief contact onderhouden met onze talenten en klanten en ze op allerlei manieren ondersteuning bieden, diepgaande interviews afnemen, vacatureteksten schrijven, alert zijn op commerciële kansen… en zo kan ik nog even doorgaan. In wezen zochten wij in onze intercedenten dus ook het spreekwoordelijke ‘schaap met vijf poten’. Functiedifferentiatie maakt het voor ons mogelijk om medewerkers in te zetten op basis van hun eigen talent.
Had deze transitie ook te maken met de wensen en behoeften van jullie klanten en kandidaten? Zeker. Als uitzendbureau heb je als centrale doelstelling om vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar te brengen. Dat gebeurde niet altijd optimaal. Door functies en business units anders te organiseren, kunnen we beter voldoen aan de wensen van onze klanten en kandidaten.
Miriam Gudde, People & Culture manager
“IN WEZEN ZOCHTEN WIJ IN ONZE INTERCEDENT OOK HET SPREEKWOORDELIJKE 'SCHAAP MET VIJF POTEN'. DOOR FUNCTIEDIFFERENTIATIE ZETTEN WE MEDEWERKERS NU IN OP BASIS VAN HUN TALENT.”
Wat is er nu precies veranderd? Hoe heeft Unique functiedifferentiatie toegepast? We hebben de functie van intercedent opgeknipt in vier rollen: consultant, recruiter, administratief medewerker en salesmanager. De recruiter richt zich in basis op het vinden van kandidaten met de juiste talenten. De consultant is in feite de matchmaker tussen talenten en opdrachtgevers. De administratief medewerker zorgt dat alle zaken goed geregeld worden omtrent het contract en de urenverwerking. Onze salesmanagers zijn continu in gesprek met bedrijven om nieuwe kansen te vinden en creëren voor onze talenten. Daarnaast hebben de units plaatsgemaakt voor een structuur waarin we in teams per regio werken. Zo blijven talenten continu op ons netvlies. Hoe hebben jullie deze transitie aangepakt? We zijn gestart met het tekenen van de ideale situatie. Vervolgens hebben we onderzocht wat nodig is om deze ‘droomsituatie’ te realiseren. Welke verschuivingen zijn nodig? We hebben alle intercedenten zelf laten kiezen welke functie het beste aansloot bij hun wensen en behoeften. Dat kwam redelijk goed overeen met de behoefte vanuit de organisatie. Vervolgens zijn we een pilotregio gestart om te proeven hoe het werkt. We hebben continu gemonitord, geëvalueerd en bijgestuurd waar nodig. Vorig jaar hebben we functiedifferentiatie voor heel Unique ingevoerd.
Wat zijn de algemene voordelen van functiedifferentiatie?
Medewerkers vinden meer diepgang in hun functie. Omdat ze niet meer met tig dingen tegelijk bezig zijn, ontstaat meer focus.
Er zijn meer doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden. Doorgroeien betekent niet per definitie omhoog, je kunt nu ook in de breedte ontwikkelen.
De organisatie wordt wendbaarder. Specialisten kijken immers met een andere, meer innovatieve en creatieve blik naar de markt.
Het ontwikkelperspectief is concreter, omdat het duidelijker is welke vaardigheden essentieel zijn voor de verschillende functies.
Door nieuwe vaardigheden aan te leren en kennis uit te breiden, verbeteren we onze processen en dienstverlening.
Kandidaten ontvangen meer aandacht dan voorheen. Onze consultants hebben een groot talent voor de zogenaamde ‘human touch’.
Het is eenvoudiger om nieuwe talenten te vinden op de arbeidsmarkt.
Door de verandering in werkzaamheden ontwikkelen medewerkers van generalisten naar specialisten.
NIEUWE ONTWIKKELING: FUNCTIEDIFFERENTIATIE IN HET BEDRIJFSLEVEN
Functiedifferentiatie in het bedrijfsleven is een ontwikkeling die we pas recent in opkomst zien. In de zorg en het onderwijs is het echter al jarenlang een belangrijk thema. Zo werd al in 1996 de functie van onderwijsassistent geïntroduceerd in het basisonderwijs. Leerkrachten worden daardoor ontzorgd en hebben meer aandacht voor klassikale instructie en begeleiding van leerlingen. Ook in de zorg is functiedifferentiatie geen nieuw fenomeen. Als gevolg van medische en technologische vooruitgang wordt de zorg steeds complexer. Door functies te splitsen, verbetert de kwaliteit van zorg en verhoogt ook de arbeidstevredenheid en motivatie van zorgprofessionals. Bovendien speelt het personeelstekort in beide sectoren een belangrijke rol. Ook in het bedrijfsleven zien we nu een soortgelijke ontwikkeling ontstaan. Unique loopt daarin graag voorop en is een van de bedrijven in Nederland die functiedifferentiatie binnen de eigen organisatie toepast.