INZICHT KRIJGEN IN TALENT
“VAN TALENTVOLLE MEDEWERKERS NAAR COMPETENTE PROFESSIONALS!”
Iedereen wordt geboren met een bepaald talent. De één is goed met cijfers, de ander blinkt uit in schrijven of heeft aanleg voor managen. Maar hoe kom je er als werkgever nou achter waar je collega’s goed in zijn? Belangrijker nog: hoe kun je iemands talent ten volste benutten en inzichtelijk maken? Tommy Pantić, Head of Talent Development & Talent Acquisition bij RGF Staffing (moederbedrijf van Unique), geeft antwoord op deze prangende vragen.
Maar eerst: wie is Tommy Pantić? Zijn mooie achternaam doet al een bijzondere achtergrond vermoeden. En inderdaad, de familie Pantić is afkomstig uit voormalig Joegoslavië. In de jaren negentig komt het gezin als politiek vluchtelingen naar Nederland. Tommy’s ouders hadden in Joegoslavië een goede baan. Zijn moeder werkte als advocaat en zijn vader als tandarts. Beiden hoogopgeleid, maar in Nederland blijken hun diploma’s weinig waard.
Tommy: “Ondanks dat we ons leven in Nederland opbouwden, zag ik dat mijn moeder een hele tijd ongelukkig is geweest in haar werk en welke impact dat had op haar privéleven. Van een uitdagende baan als advocaat, ging ze repetitief werk doen. Haar talent benutte ze totaal niet en dat leidde tot een ongelukkig gevoel.”
Talent leren begrijpen
“Zelf ben ik ervan overtuigd dat de wereld van werk direct impact heeft op de wereld van geluk - en andersom. Holistisch kijken naar de mens en écht willen weten wat hem of haar drijft en waar hij of zij energie van krijgt, geeft een schat aan informatie. Ik geloof veel meer in dit soort verdiepende gesprekken dan in een cv of motivatiebrief”, aldus Tommy.
3 TOOLS OM TALENT INZICHTELIJK TE MAKEN
TALENTSCAN VAN UNIQUE “Met de Talentscan ontdek je wat iemands interesses, competenties en drijfveren zijn. Het is een door gedragswetenschappers ontwikkelde digitale scan met laagdrempelige vragen en opdrachten”, vertelt Tommy. “De Talentscan kijkt verder dan enkel werkervaring en achtergrond, door in te zoomen op de persoon achter het cv zodat een betere beroepskeuze gemaakt kan worden.” Meer informatie over de Talentscan vind je hier.
9-BOX TALENTGRID De 9-box Talentgrid geeft inzicht in potentie, ambitie en resultaat. Tommy: “Je kunt in één oogopslag zien hoe iemand scoort op potentie, om daarmee een eventuele volgende stap met die collega te bespreken. Een uitkomst kan ook zijn dat iemand veel potentie heeft, maar onvoldoende resultaten boekt. Die persoon is vaak talentvol, maar zit waarschijnlijk niet op de juiste plek. Ook dat vraagt om vervolgstappen.”
GA IN GESPREK Zo bestaan er nog veel meer hulpmiddelen die leidinggevenden en HR-medewerkers kunnen inzetten om iemands talent inzichtelijk te maken, bijvoorbeeld een intelligentietest of een ontwikkelassessment. Wat volgens Tommy het beste werkt? “Gewoon koffie drinken met elkaar. Ga het gesprek aan en praat met je collega’s over wat ze leuk en minder leuk vinden. Iemand kan namelijk super talentvol zijn, maar het is de kunst om diegene ook competent te maken in dat talent. De rol van de leider is daarbij cruciaal.”
Waar krijg je energie van? Waar ben je goed in en welke functie past daar het beste bij? Het zijn vragen die managers moeten stellen om erachter te komen waar iemands (onbenut) potentieel zit. “Het leren begrijpen en onderzoeken van talent zou voor iedere leidinggevende het uitgangspunt moeten zijn”, vindt Tommy, “want medewerkers die hun talenten kunnen benutten ervaren werkgeluk en dát straalt vervolgens weer af op de organisatie.”
Talent inzichtelijk maken
Eigen talent inzichtelijk maken en leren begrijpen kan op verschillende manieren. Een groot deel van de verantwoordelijkheid ligt volgens Tommy bij de organisatie. “Het begint al bij het wervingsproces. Het meten van drijfveren en competenties tijdens het wervingsassessment is meteen het nulpunt voor het talent dat je binnen hebt gehaald. Vanaf dat moment kun je als werkgever iemands talent verder ontwikkelen. Je indiceert waar degene in uitblinkt en waar je in wilt investeren. Er bestaan verschillende tools om die talentontwikkeling inzichtelijk te krijgen.”
Tommy Pantic, Head of Talent Development & Talent Acquisition RGF Staffing
“TOEN MIJN MOEDER VAN EEN UITDAGENDE BAAN ALS ADVOCAAT REPETITIEF WERK MOEST GAAN DOEN, MAAKTE DAT HAAR ONGELUKKIG. ZE BENUTTE HAAR TALENT TOTAAL NIET.”
RGF Connect GOALS
Niet alleen bij Unique zelf, maar ook bij RGF Staffing wereldwijd wordt ingezet op het stimuleren en ontwikkelen van talent. Het RGF Connect GOALS-programma is daar onderdeel van. Gelijke kansen creëren voor iedereen is het uitgangspunt. Elk land koos een eigen doelgroep, waarbij Nederland zich richt op jongeren. Fleur Klijnsmit, CEO RGF Staffing NL: “Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de jongeren zich onzeker voelt, vooral als het gaat om het maken van keuzes. We willen ze graag extra support en begeleiding bieden, zodat ze steviger in hun schoenen staan.” Het RGF Connect GOALS-programma bevat een dynamische mix van sportieve activiteiten, inspirerende sprekers en interactieve workshops die de jongeren helpen om te groeien, hun passies te ontdekken en impact te maken. Van vitaliteit en persoonlijke groei tot financiële intelligentie, werk en opleiding, en personal branding. Het programma biedt een holistische aanpak om de belangrijkste aspecten van hun leven aan te pakken. Fleur: “Hiermee vergroten we het vertrouwen in hun eigen talent, zelfkennis, sociale vaardigheden en deelname aan de maatschappij. Het geeft ze niet alleen een boost om een goede start te maken op de arbeidsmarkt, maar ook positieve kracht voor het verdere verloop van hun (werkende) leven. ” Daarnaast helpt het programma om ze wegwijs te maken op de arbeidsmarkt. Fleur: “Onder andere op sociale media zien veel jongeren ideale ‘plaatjes’. Deze berichten van mensen met een geweldige baan met veel vrijheden, een riant salaris en een goede opleiding, kunnen voor veel druk zorgen. Wij willen jongeren graag realistische verwachtingen meegeven en hen tegelijkertijd de kans bieden om hun dromen te verwezenlijken. Door jonge mensen bewust te maken van hun eigen talenten, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan hun verdere loopbaan.”