UITERMATE GESCHIKT

Niet het juiste papiertje

Door de krapte op de arbeidsmarkt staan organisaties vaker open voor kandidaten die niet 100% aansluiten op het gewenste profiel. Bijvoorbeeld een mbo’er op een hbo-functie. Volgens onderzoek van zakelijk ICT-dienstverlener Linden IT staat ruim de helft van de Nederlandse bedrijven hiervoor open. De andere helft van het bedrijfsleven staat dus (nog) níet open voor mbo’ers. Waar komt dat negatieve imago vandaan en is het wel terecht? En hoe zit het met ander ongekend talent, zoals 55-plussers?

Het mbo mag geen 'underdog' zijn

Pas sinds 2020 heten mbo'ers officieel studenten. Niet gek dat zij zich vaak 'maar een mbo'er' voelen. Waar komt dat gevoel precies vandaan en - belangrijker nog - hoe veranderen we die negatieve beeldvorming?

Mbo'ers hebben een ongekende waarde

"Mbo’ers denken heel praktisch en komen daardoor vaak snel tot een oplossing. Juist die vakmensen hebben we keihard nodig, nu én in de toekomst", vertelt mbo-docent van het jaar Kirsten Cuppen in dit interview.

Jos (67) zet zich in bij de GGD

Wat zou er gebeuren als organisaties bij het werven van kandidaten leeftijd buiten beschouwing laten? Dan staat de deur wagenwijd open voor gemotiveerde en ervaren medewerkers, zoals de 67-jarige Jos Vossen.

“Het wordt tijd dat onze maatschappij beter de waarde van ouderen gaat inzien. Ik vergelijk dit vaak met de positie van vrouwen in ons land. Het heeft lang geduurd voor het normaal werd dat een vrouw ook minister of buschauffeur kan zijn. Beeldvorming en traditie aanpassen, kost tijd. Maar het zou mij niet verbazen als het ouderen in de toekomst net zo vergaat. We moeten werkgevers laten inzien dat zij zich tekortdoen met het links laten liggen van ouderen.” Hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers in Uitzendwerk (ABU)